Bijna 100 jaar Gorissen!

Cameraman wilde Pascal Gorissen worden. Maar zijn ouders vonden het beter als hij een horeca-opleiding ging doen. Niet zonder reden, want ‘café Hein Gorissen’, later ‘Dancing Gorissen’ en nu ‘Proeflokaal Gorissen’ is als sinds 1928 in handen van…juist ja, de familie Gorissen. Pascal: “Mijn creativiteit kan ik nu kwijt in de aankleding van de zaak, de menukaart en in de activiteiten die wij als Proeflokaal organiseren.”

Samen met Pascal terug in de tijd

Hein Gorissen begon zijn zaak in 1928 aan de Rumpenerstraat. De Wilhelminazaal heette het toen, maar de zaak was beter bekend als café Claessen. In 1931 verhuisde Hein naar de Kerkstraat 39. Stilzitten was niet zijn ding. Naast de Wilhelminazaal exploiteerde hij ook nog uitgaanscentrum ‘Edenpark’. Dat deed hij tot 1943. 

Het huidige pand, aan de Kerkstraat 49-51 betrok Hein in 1947. Het bedrijf kreeg toen de naam ‘Café Monopole Gorissen’.  Geen idee had Hein op dat moment dat de naam Gorissen een begrip zou worden in de wijde omtrek. Zeker toen zoon Jo Gorissen en zijn echtgenote Leny de zaak overnamen. Zij organiseerde muziek-en dansavonden en vele bekende orkesten en Limburgse artiesten vonden hun weg naar Brunssum. Logisch dat de gelegenheid de naam ‘Dancing Gorissen’ kreeg. Pascal: “In de ruimtes achter de zaak repeteerden verschillende verenigingen. Ze vonden bij Gorissen hun thuis en clublokaal. En dat is nu nog steeds zo.”

1

Bijspringen werd al snel kelneren

Als 14-jarige jongen hielp Pascal al mee. “Tijdens het carnaval of de kermis konden mijn ouders wel wat handen hulp gebruiken. Ik vulde de koelkasten bij, haalde ijs, dat soort dingen. Kermis was in die tijd ook nog een soort carnaval. Een groot feest. Dat bijspringen werd al snel kelneren. Op dinsdag en zaterdag waren er hier dansavonden en liep ik met glazen drank rond. Toen ik 17 jaar was, stond ik fulltime achter de bar en op mijn 26ste was ik eigenaar van de zaak.”

Zomers carnaval

Heel wat ideeën voor Brunssum kwamen uit het brein van een Gorissen voort. “Mijn grootvader kwam regelmatig met andere kasteleins bij elkaar. Natuurlijk onder het genot van een drankje. Toen in 1953 het carnaval niet doorging in verband met de watersnoodramp in Zeeland, bedachten de kasteleins een zomers alternatief. Ze vroegen mijnwerkers van verschillende nationaliteiten een dans uit hun vaderland te laten zien. Dat ook dat tot iets grootschaligs zou uitgroeien hadden grootvader Gorissen en de kasteleins niet kunnen bedenken.

Muziek de rode draad

Het Vijverparkfestival? Van hetzelfde laken een pak. Bedacht in Proeflokaal Gorissen en voor het eerst gehouden in 2002. Livemuziek in het Vijverpark van Brunssum, omdat dat er nog niet was. Die livemuziek wordt nog steeds aangeboden bij Proeflokaal Gorissen. “Muziek is de rode draad door de hele geschiedenis van de familie,” weet Pascal.

Pssst... wist je dat je in onze evenementenkalender op de hoogte kunt blijven van alle live events die door Proeflokaal Gorissen georganiseerd worden? Ga snel naar onze agenda!

Op naar de 100

En nu, op naar het 100-jarig jubileum. Zo ver denkt Pascal nog niet vooruit. Maar de jaren gaan wel door zijn gedachte. “Met mijn grootvader heb ik nooit over de zaak kunnen praten, want ik was nog erg jong toen hij overleed. Maar met mijn vader wel. Hij was er altijd en bemoeide zich overal mee. Zijn vrienden zeiden dan tegen hem, ‘datzelfde deed jouw vader ook bij jou, niet zo zeuren tegen dat kind’. Maar zijn opmerkingen ben ik niet vergeten. Vooral toen mijn vader was overleden, schoten zijn uitspraken vaak door mijn hoofd. Zoals ‘is de loop eruit? Niets forceren. Wacht op een ander moment’. Zo hebben mijn grootouder en ouders dat ook altijd gedaan. Mijn grootmoeder had naast de kroeg ook nog een frituur. Mijn ouders gingen zich meer toeleggen op muziek, eerst uit de jukebox, later livebandjes. Dat ging bij mij al langzaam over van dansmuziek naar rockbandjes en tegenwoordig ligt de nadruk op proeven. Bierproeverijen, Griekse of Italiaanse avonden, het 3-gangen keuzemenu. Alles gericht op de smaakpapillen. Mijn zoon is achter de schermen bezig en ook mijn echtgenote Shirley is nauw bij het wel en wee van Proeflokaal Gorissen betrokken. Aan tafel bespreken we de gang van zaken. De menukaart, de aankleding van de zaak, aankopen, die beslissingen nemen we samen.” 

2

Kameleon

Zijn eigen kinderen laat Pascal vrij in hun beroepskeuze. “Ik moest, zij niet. Tijden veranderen. Maar ik heb me wel altijd staande gehouden. Een kameleon noemden mijn vrienden mij. Tegenwoordig gebeurt veel met en op een scherm. In Proeflokaal Gorissen ontmoet je elkaar live, maak je een praatje en geniet je van vers eten en heerlijke drankjes. Daarmee hopen we de 100 te halen. Daar doe ik in ieder geval mijn best voor!”

Meer informatie, nieuws, menukaart en agenda kijk op www.proeflokaalgorissen.nl