Bram over zijn bierpassie: een verhaal met een gouden randje
De uit Brunssum afkomstige Bram Schillings is bierliefhebber, bierbrouwer en binnenkort mag hij zich ook biersommelier noemen. ‘Nederland is een echt bierenland’, vertelt Bram. Craft brewers (kleinschalige brouwerijen) schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar ook de grotere brouwerijen komen met een legio aan speciaalbieren. Volgens hem doen de Limburgse bieren het goed. ‘Het zuiden heeft een bourgondisch karakter. Daar hoort een mooi glas bier bij.’
Passie voor dranken
Tijdens zijn opleiding aan de horecaschool rolt Bram in de wereld van dranken. ‘Ik vind het mooi als mensen iets met hun handen kunnen creëren en daar een product uit ontstaat. Als kind wilde ik kok worden. Nog steeds bewonder ik chefs, die met grondstoffen en kennis van een product een heerlijk gerecht op tafel zetten.’
Met drank is Bram eigenlijk helemaal niet bezig. Totdat hij, tijdens een schooluitstapje naar Frankrijk, verschillende wijnboeren aan het werk ziet. ‘We verbleven in een streek waar champagne, cognac en andere distillaten geproduceerd werden. Ik raakte erg nieuwsgierig en wilde meer weten’.
Mooiste bijbaantje ooit
Zoals een chef-kok een mooi gerecht op het bord presenteert, zo krijgt Bram een zwak voor mensen die met minimale grondstoffen een mooie drank in een fust of vat kunnen brengen. Na zijn diploma wil Bram doorstuderen. Hij heeft een bijbaan nodig en wordt aangenomen bij een slijterij in Brunssum. ‘Daar heb ik het mooiste bijbaantje ooit gehad. Ik werd compleet ondergedompeld in de wereld van whisky. Ik leerde hoe je moet ruiken en proeven. We verkochten ook speciaalbiertjes. De combinatie van whisky en bier was toen nog niet zo booming. De laatste jaren is dit gigantisch geworden. Mijn interesse voor dranken werd alsmaar sterker’.
Van hobby naar werk
Na zijn studie gaat Bram aan de slag bij Defensie. Gedurende zijn militaire loopbaan, blijft hij zijn hobby voor dranken behouden. Hij heeft grote ambities en start met de opleiding tot biersommelier. ‘Ik ben volop aan het leren. Hoe meer kennis ik krijg, hoe leuker het wordt. Als je precies weet wat in de fles zit, hoe het ruikt en proeft, dan kun je het ook beter op mensen overbrengen. Uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. En dat is de beste keuze die ik heb kunnen maken!’
Sindsdien is Bram zich verder in bieren gaan verdiepen. ‘In bier zijn veel smaken terug te vinden. Ik vind het fascinerend hoe mensen, met slechts enkele basis grondstoffen, op ambachtelijke wijze zo’n mooi eindproduct kunnen maken. Stapsgewijs ben ik in het vak gerold. Van student en bijbaantje naar craft brouwer en bijna biersommelier. Ik kan oprecht zeggen: ik werk niet, ik hobby. Dat geeft een heel fijn gevoel’.
Ik kan oprecht zeggen: ik werk niet, ik hobby. Dat geeft een heel fijn gevoel.
Een zoektocht
Het is even zoeken hoe Bram zijn werk gaat vormgeven. Een sprong in het diepe, zo noemt hij het. ‘Biersommelier is een heel specifiek vak. In Zuid-Limburg liggen gelukkig tal van speciaalbiercafés. Ik werk nu bij De Gouverneur in Maastricht. Hier hebben we ruim 400 bieren, 28 tapkranen en heel belangrijk: vakkundig personeel. Nog steeds leer ik iedere dag iets bij.’
Naast zijn werk bij De Gouverneur, stuurt Bram een leuk team aan bij het Brand Bier Proeflokaal in Wijlre. Daarnaast verzorgt hij regelmatig bierproeverijen op zzp basis. ‘En niet te vergeten: af en toe roer ik zelf in de brouwketels om eigen bier te maken. Kortom, drie banen puur gericht op bier. Fantastisch toch?!’
De kneepjes van het vak leren
Samen met Sergio, een lokale brouwer, maakt Bram verschillende biersoorten. Meestal op aanvraag van klanten. Zo brouwden ze een infused bier, bier in combinatie met tequila. Ook maakten ze al blond, dubbel en triple bier. ‘Gaandeweg kom je in aanraking met het procesmatig brouwen van bier. Kennis hebben van het product is een, maar het daadwerkelijk brouwen gaat veel verder. Dan praat je op moleculair niveau over enzymen en giststammen. Dat gaat zo diep de materie in.’
In de praktijk leert Bram ontzettend veel. Zeker van mensen die al langer in het vak zitten. ‘Brouwen is een leerproces. Niet ieder bier zal in het begin lukken of meteen goed zijn. Het is vallen en opstaan. Zo gaat dat ook bij het geven van een bierproeverij. Je wordt steeds een beetje beter. De combinatie van bierbrouwer en biersommelier is goud. Maar dat is niet iets van vandaag op morgen. Zo realistisch ben ik ook.’
De combinatie van bierbrouwer en biersommelier is goud. Maar dat is niet iets van vandaag op morgen. Zo realistisch ben ik ook.
Stip op de horizon
Uiteindelijk is het Brams doel om een eigen merk te creëren. Zijn eigen brouwketels, eigen receptuur en eigen label. Met lekkere biertjes die hij bijvoorbeeld aan horecagelegenheden kan verkopen. ‘Ik zit nu in de boeken om de titel biersommelier te behalen. Vanuit mijn visie hoort daar ook het stukje bier brouwen bij. Je moet weten wat je maakt. Ik bouw en brouw dus letterlijk ergens naartoe.’
Brams’ favoriete biertjes
Als het aan Bram ligt, bestaat er geen favoriet biertje. Ook geen favoriete whisky. Hij denkt dat het moment allesbepalend is. ‘In een gezellige setting voor de kachel met vrienden drink ik het liefst wat zwaarder donker bier. Daar kan ik echt de tijd voor nemen om van te genieten. Maar nu, in aanloop naar carnaval vind ik een glaasje bitter pils heerlijk. Met wie je bent en in welk moment je zit, bepaalt meestal waar je zin in hebt.’
Tijdens carnaval zijn speciaalbiertjes wat minder populair. De meeste mensen drinken gewoon pils of een wijntje. ‘Dat is eigenlijk ook de traditie. Shotjes zoals Flügel, Jägermeister en Schröbbeler zie je ook veel over de bar gaan. ‘Doe mij maar een lekker potje pils, dat smaakt altijd goed. En dan drink ik ook wel eentje extra’, knipoogt Bram.