Carnaval Radio houdt Limburgse carnavalstraditie in ere met 24/7 ‘Vastelaovend-leedsjes’

De echte vierders kijken er al weken of zelfs maanden naar uit: Carnaval. Oftewel, de ‘Vastelaovend’ zoals wij Limburgers dat zo trots noemen. Samen een leuke tijd beleven, dat is waar het grootste Limburgse feest van het jaar om draait. Carnaval Radio uit Brunssum draagt graag een steentje bij. Met ‘Vastelaovend-leedjes’ maken ze de ‘stimmung’ bij mensen thuis.

Zo’n 4 tot 5 weken voordat het carnavalsfeest losbarst, gaat de Carnaval Radio iedere avond live. Via de stream kunnen luisteraars 24/7 genieten van carnavalsmuziek en zelf verzoekjes aanvragen. Voorzitter Jeroen en teamleden Isaac en Lindsey vertellen er meer over.

Het idee

Bijna 20 jaar geleden, in 2004, ontstaat het idee voor de Carnaval Radio. In een tijd zonder YouTube en Spotify, zoeken de oprichters naar mogelijkheden om carnavalsmuziek te luisteren. ‘We waren destijds zo’n 16 jaar. In 2005 stelde Didier Derks voor om er werk van te maken. Hij is dus eigenlijk de grondlegger van Carnaval Radio’, aldus Jeroen.

Limburgse Vastelaovend

Carnaval Radio begint klein en wordt door de jaren heen steeds groter. Dat is mede te danken aan de feestavond in Brunssum die ze jaarlijks voor duizenden bezoekers organiseren. ‘In Parkstad en omgeving (Zuid-Limburg) weten de mensen ons inmiddels wel te vinden. Blijkbaar doen we iets goed en waarderen mensen wat we doen’, vertelt Jeroen.

‘Onze visie was toen en is nu nog steeds: ervoor zorgen dat de Vastelaovend blijft leven onder de jeugd. Carnaval in Limburg hoort gewoon de traditionele Vastelaovend te zijn, met Limburgse – en aanvullend Duitse – muziek. Het is ons doel om deze gedachte te promoten en te bevorderen onder jongeren. Van het ‘sjoenkele’ tot de ‘polonaise’ en het LVK: alles wat erbij hoort willen we bij de Carnaval Radio betrekken’.

18 mannen én vrouwen sterk

Inmiddels bestaat de Carnaval Radio uit een club van 18 personen. Iedereen doet zijn of haar eigen ding om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De een draait veel op de radio en de ander regelt allerlei randzaken.

Isaac kwam vanaf zijn 18e bij de radio. Hij is zelf DJ en werd gevraagd om mee te doen. Ook Lindsey sloot zich op jonge leeftijd al aan. Zij houdt zich o.a. bezig met social media om de jeugd meer te betrekken. Bij de Carnaval Radio zijn ze blij met de jonge aanwas. ‘Het is mooi dat jongeren het leuk vinden en er graag bij willen komen. Zo ontstaat voor ons meer ruimte om bepaalde dingen te verbeteren of te vernieuwen’, zegt Jeroen.

Het geheim

Van een leuk idee naar een succesvolle stichting: Carnaval Radio doet het goed. Maar wat is eigenlijk het geheim achter dit succes? Volgens Jeroen gaat het om risico’s durven te nemen. ‘Iets anders doen dan anderen. Of dat nu gaat om het inrichten van de zaal, het uitdelen van fancy gadgets of het vernieuwen van het programma: we proberen altijd die extra stap te zetten. Dat houdt het uniek en bijzonder.’

Voor iedereen toegankelijk

Tijdens Corona zoekt Carnaval Radio de samenwerking op met Koning Carnaval, maar ook met de Gemeente Brunssum. ‘We zijn vooral gaan kijken naar wat wel kon. Het lukte om een gratis stream op te zetten en op die manier toch een gezellig feest te organiseren. Carnaval Radio moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat kan mede dankzij de inzet van lokale artiesten en sponsorgelden van bedrijven uit de regio waar we al vele jaren mee samenwerken. Mensen dragen het een warm hart toe.’

Oud versus nieuw

Carnaval Radio is goed op weg met het in leven houden van de Limburgse Vastelaovend. Ze willen graag verdere stappen zetten. Gelukkig is er in carnavalsmuziek nauwelijks een kloof tussen jong en oud. De muziek daarentegen, verandert wel. Het is steeds meer ‘up tempo’, met snellere beats en teksten. Volgens Isaac spreken deze liedjes een breder publiek aan. ‘Dat zie je ook terug aan de nummers die echte carnavals-hits worden’, zegt hij.

Meer betekenen

Naast de carnavalsmuziek, vindt Carnaval Radio het belangrijk om meer te kunnen betekenen binnen Brunssum. Ze denken mee met lokale initiatieven en bieden een helpende hand waar nodig om maatschappelijk betrokken te blijven. ‘Regelmatig organiseren we kleine evenementen in lokale cafés. Denk bijvoorbeeld aan een bingo- of quiz-avond. Zo komen buurtbewoners bij elkaar op verschillende plekken en hebben eigenaren weer een avondje gezellig hun kroeg gevuld’, aldus Lindsey.

Oktoberfestmuziek

Ook de rest van het jaar loopt de stream 24/7 door. Niet live, maar je kunt wel gewoon naar carnavalsmuziek luisteren. Andere stijlen worden niet gedraaid, op één uitzondering na: Oktoberfestmuziek. ‘In de maand oktober maken we een uitstapje naar het Oktoberfest. Dat heeft een leuke link met carnaval’, vertelt Jeroen.

‘Unne sjunne Vastelaovend’!

‘Namens Carnaval Radio willen we iedereen ‘unne sjunne Vastelaovend’ wensen. Laten we er samen een gezellig feestje van maken en vooral het Limburgse cultureel erfgoed in leven houden. Carnaval is ook bedoeld om met een knipoog naar maatschappelijke thema’s te kijken. Even alle zorgen vergeten en lekker genieten. Samen met elkaar.’

carnaval-radio