Gasloos wonen | aan de groene tafel met WoonWijzerWinkel Parkstad
Gasloos wonen, in 2050 moeten we er allemaal aan geloven. Dat klinkt weliswaar nog ver weg, maar tóch doe je er slim aan om er al eens over na te denken. Want het kan je, ook morgen al, schelen in je portemonnee. Kijk, dat horen we graag. OnsBrunssum sprak experts!
Vandaag aan onze ‘groene tafel ’ Marwin Dekkers van WoonWijzerWinkel Limburg in Kerkrade. Het officiële energieloket van onze gemeente waar je terecht kunt voor onafhankelijk advies over het optimaal verduurzamen van je huis . We voelen hem aan de tand over hoe je slimmer met je huis kunt omgaan (lees: en geld bespaart). Nu, morgen, maar ook op de lange termijn richting een gasvrij huis in 2050. Hij zit boordevol tips. En heeft goed nieuws voor de Brunssumers!
Gasloos wonen > waar begin je?
Waar je begint is volgens expert Marwin afhankelijk van je persoonlijke situatie. Welk energielabel heeft je huis nu? Zijn er al maatregelen genomen? Wat wil én kun je uitgeven? Hij zegt: ”Over het algemeen geldt dat ongeveer 75% van het totale jaarlijkse gasverbruik wordt opgeslokt door de verwarming. Als je dát eens onder de loep neemt, kom je al een heel eind in de reis naar gasloos wonen. Laten we klein beginnen. Want ook met kleine stapjes kun je zelf al werken aan het verminderen van je gasverbruik en het verlagen van je energierekening!”
3 tips van Marwin om klein te beginnen (en groot te winnen)
- De kop eraf: vervang je gewone douchekop door een waterbesparende variant (kost zo’n 15 euro). Hiermee gaat je waterverbruik van 12 liter per minuut naar de helft. Je bespaart hiermee niet alleen vele liters water, maar vooral zo’n 150 m3 gas. Dat maakt dat je deze kleine investering al ongeveer binnen 1 maand hebt terugverdiend. Zo bespaar je 125 tot 130 euro* op jaarbasis (voor een gemiddeld gasgebruik bij een 4-persoonshuishouden).
- Terug naar 17 en 19: zet je kamerthermostaat terug naar 17 graden na 22:00 uur en stook overdag niet meer dan 19,5 graad. En laat dit standaard zo staan (in plaats van verwarming uit en aan). Slaapkamers houd je enkel vorstvrij. Ook doe je er goed aan om tussendeuren te sluiten. Zorg dat er geen warmte ontsnapt bij (met name) de badkamerdeur. Dit alles kan je een jaarlijkse besparing van zo’n 350m3 gas oftewel zeker 250 euro* opleveren. Mooi!
- Halogeen spot uit, LED aan: je hebt ze misschien nog wel in huis: die halogeen spotjes van 50 watt. Vaak zit dat nog in de keuken, badkamer of bij de carport. Stel even dat één zo’n lampje continu aanstaat, dan betekent dat bijna 500 kwh aan energieverbruik. Dat is best een grote hap uit het totale jaarenergiegebruik wat gemiddeld neerkomt op 4.000 kwh bij een 4-persoonshuishouden. Alleen al door de halogeen spots en gloeilampen te vervangen door LED lampen (die tegenwoordig hetzelfde warme licht en kleur geven), heb je een vermindering van 15 tot 20% op je energierekening te pakken.
(*voorbeelden gebaseerd op energieprijzen van juli 2021)
Zo, nu heb je al een dikke 350 euro voor dit jaar bespaart. Kassa. En het leuke is, die kleine bespaarders kun je zélf gemakkelijk toepassen. Morgen al.
Pssst... wist je dat de Gemeente Brunssum niet alleen streeft naar het verduurzamen van gasloos wonen, maar ook naar een groenere leefomgeving? Zo heeft Angelique een prachtige sierappelboom cadeau gekregen om dit initiatief verder te verspreiden.
Gasloos wonen > op grotere schaal
Voor de grotere stappen heb je hulp nodig van professionals zoals een installateur, legt Marwin uit “Denk aan het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp. Ook hier geldt weer dat je maatregelen kiest, die passen bij jouw wensen, mogelijkheden en huis”, aldus Marwin. Als je hierbij hulp nodig hebt, dan kun je (als inwoner van Limburg) terecht bij WoonWijzerWinkel Limburg in Kerkrade (achterzijde Roda-JC stadion). Je krijgt er een op maat gesneden vrijblijvend advies. Extra fijn: je kunt alles echt zien, voelen en horen want in de 1200 m2 tellende showroom staan alle mogelijke verduurzamingsmaatregelen en technieken opgesteld. Hoe groot is nou zo’n warmtepomp? En hoeveel lawaai maakt dat ding? Je ervaart het direct zelf.
Behoefte aan advies op maat?
Marwin heeft goed nieuws: “Op onze site vindt je een gratis woningscan. Dan heb je al een eerste idee. Kun je meteen mee aan de slag. En als je het echt voor jouw situatie wilt weten, ga dan voor een advies op maat (kosten variëren van 89 tot 100 euro). Onze onafhankelijke adviseurs bespreken dan alle gebieden van verduurzaming met je. Van isolatie, ventilatie, verwarmen en het opwekken of opslaan van energie tot aan het financieren en subsidiëren van die maatregelen. Al deze zaken verwerken ze in een integraal advies. Ook vrijblijvende offertes kunnen direct aangevraagd worden bij onafhankelijke kwalitatieve leveranciers uit de regio, mocht je dat willen.” Wacht niet te lang, maar plan je adviesgesprek direct online en wie weet zie je Marwin binnenkort wel zelf.