Ereveld

Het verhaal achter de foto van Ruud

Onlangs stuurde vele Brunssumers hun ‘typisch Brunssumse’ plek of moment in, in de vorm van een foto. Uit deze foto’s zijn 5 winnende foto’s geselecteerd, met als resultaat een prachtige set ansichtkaarten! Achter iedere winnende foto zit ook een verhaal. Elke fotograaf vertelt ons waarom ze die foto op die plek gemaakt hebben en waarom deze plek zo belangrijk voor ze is. Éen van de winnende foto’s is deze, een indringend beeld van het militaire ereveld in Brunssum.

 

Het verhaal van Ruud

Ruud is maker van de foto en voorzitter van de Stichting War Cemetery Brunssum. Niet gek dus, dat hij een foto maakte van deze plek. De jury was direct erg onder de indruk van de foto. Deze plek is onlosmakelijk aan Brunssum verbonden.

Ruud scheef het volgende over zijn foto:

In Brunssum is de Tweede Wereldoorlog nog op vele plaatsen aanwezig. Soms in de herinneringen en de verhalen. Of in de oorlogsmonumenten. Soms in bijeenkomsten en concerten die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog. Soms is die aanwezigheid in de vorm van littekens, zoals op Brunssum War Cemetery (Brits Ereveld), waar 328 Britse soldaten liggen begraven. 

De soldaten die hier rusten, hebben een hoge prijs betaald voor de strijd die ze in 1944 en 1945 voerden. Maar hun erfenis is ook enorm. Zij vielen voor onze vrijheid. Zij vielen voor een rechtvaardige samenleving. Zij vielen voor onze voorouders, voor ons, en voor onze kinderen. Op ons rust de plicht om die erfenis te koesteren in de geest van hun offer. Democratie, vrijheid, onafhankelijkheid, het mogen nooit loze kreten worden. Omdat onze bodem doordrenkt is met de tranen van hen die ervoor stierven. 

Op dit kerkhof liggen 328 jonge mannen die het fundament hebben gebouwd van onze samenleving. Hun offer is lang geleden gebracht. Maar het is niet vergeten. En hun erfenis is er niet minder om. Wij zijn vrij. Wij zijn bevoorrecht. En wij zijn, boven alles, dankbaar. Dat is ook de reden waarom we de monumenten uit de oorlogstijd koesteren. Een koestering waarmee we tot uitdrukking willen brengen: we halen moed en inspiratie uit de offers die jullie hebben gebracht. 

Alle 328 graven zijn geadopteerd en op 19 september 2019 zijn al "Onze Jongens" Ereburgers van Brunssum geworden als bedankje voor 75 jaar vrijheid. 

Lest We Forget + 

 

Naar aanleiding van de 75 jaar bevrijding van Nederland in 2019, is er een prachtige documentaire gemaakt over de War Cemetery. Hierin wordt het verhaal van ‘Onze Jongens’ vertelt en worden nabestaanden aan het woord gelaten. Deze indringende film duurt 16 minuten en kijk je hier:

Geniet van de kaarten, plaats ze op je schouw, stop ze in een lijstje óf stuur ze op naar een geliefde. Een ding is zeker, wat hebben we veel moois in Brunssum om trots op te zijn!